CiaoHelena
  • Home
  • Merken
    • Zoetwaren >
      • Antica Torroneria >
        • Chocoladetruffels en pralines
        • Chocolade geschenkdozen
        • Chocoladerepen en koekjes
        • Nougat
      • Chiaverini >
        • Jam, marmelades, spreads
      • Marabissi Pasticceria >
        • Italiaanse koekjes
        • Panforte en Torta di Siena
        • Il Santo dessertwijn
      • Pistacchio Sofì >
        • Pistache crèmes,, pistache pasta, pistachepesto en spreads
      • Venchi 1878 >
        • Pralines
        • Chocoladerepen
        • Cacao, chocoladegeschenken, spreads
    • Dranken >
      • La Via del Tè >
        • Italiaanse thee >
          • Losse thee in blikjes - hersluitbare zakjes - theezakjes
          • Losse thee per kg
          • Italiaanse thee, geschenkdozen
          • IJsthee
        • Accessoires, bewaarblikken
        • Theemokken, koppen en glazen
        • Theepotten en -serviezen
      • Paoletti >
        • Italiaanse frisdrankjes
    • Delicatessen >
      • 28Pastai >
        • Pasta uit Gragnano
      • Gli Aironi >
        • Rijst, risotto en meer lekkers
      • Italianavera >
        • Tomaten, passata, keramiek
      • Meriggio >
        • Olijfolie, pesto, olijven en spreads
      • Olio Lamantea >
        • Extra vergine olijfolie
        • Olijfolie, smaak
        • Olijfolie in keramiek
      • Savini Tartufi >
        • Truffels en truffel delicatessen
  • Over CiaoHelena
    • Contact
    • Inspiratie en sfeer >
      • Sfeerfoto's
      • Video's
    • Nieuws
    • Over CiaoHelena
    • Pairings en recepten >
      • Pairings
      • Recepten
  • Klant worden
  • Mijn Account
  • Home
  • Merken
    • Zoetwaren >
      • Antica Torroneria >
        • Chocoladetruffels en pralines
        • Chocolade geschenkdozen
        • Chocoladerepen en koekjes
        • Nougat
      • Chiaverini >
        • Jam, marmelades, spreads
      • Marabissi Pasticceria >
        • Italiaanse koekjes
        • Panforte en Torta di Siena
        • Il Santo dessertwijn
      • Pistacchio Sofì >
        • Pistache crèmes,, pistache pasta, pistachepesto en spreads
      • Venchi 1878 >
        • Pralines
        • Chocoladerepen
        • Cacao, chocoladegeschenken, spreads
    • Dranken >
      • La Via del Tè >
        • Italiaanse thee >
          • Losse thee in blikjes - hersluitbare zakjes - theezakjes
          • Losse thee per kg
          • Italiaanse thee, geschenkdozen
          • IJsthee
        • Accessoires, bewaarblikken
        • Theemokken, koppen en glazen
        • Theepotten en -serviezen
      • Paoletti >
        • Italiaanse frisdrankjes
    • Delicatessen >
      • 28Pastai >
        • Pasta uit Gragnano
      • Gli Aironi >
        • Rijst, risotto en meer lekkers
      • Italianavera >
        • Tomaten, passata, keramiek
      • Meriggio >
        • Olijfolie, pesto, olijven en spreads
      • Olio Lamantea >
        • Extra vergine olijfolie
        • Olijfolie, smaak
        • Olijfolie in keramiek
      • Savini Tartufi >
        • Truffels en truffel delicatessen
  • Over CiaoHelena
    • Contact
    • Inspiratie en sfeer >
      • Sfeerfoto's
      • Video's
    • Nieuws
    • Over CiaoHelena
    • Pairings en recepten >
      • Pairings
      • Recepten
  • Klant worden
  • Mijn Account
Search by typing & pressing enter

YOUR CART

Pairings
Onze prachtige en heerlijke producten in jouw winkel, conceptstore, hotel, restaurant of café? Op deze pagina een aantal heerlijke recepten waar producten van CiaoHelena als ingrediënt zijn toegevoegd. 
Wat is er lekker bij chocolade of welke thee drink je bij een bepaald gerecht? Op deze pagina inspireren we je om bijzondere combinaties ('pairings') eens uit te proberen.
Wil jij ook klant worden?
Maak dan een persoonlijke account aan via deze link
word vandaag nog klant, klik hier

pairings/combinaties
Chocolade en...
Bier
Fruit
Kaas
Rode wijn
Witte wijn
Vertical Divider
Theesoorten en eten...
Darjeeling thee
Fruitthee
Groene thee
Oolong thee
Witte thee
Zwarte thee
Vertical Divider

Chocolade en kaas
Gorgonzola en chocolade combineren

​Gorgonzola en Chocolade

De delicate smaak van zoete gorgonzola geeft een perfecte combinatie met pure chocolade, waardoor een rond aroma ontstaat dat het gehemelte vult.
Een kaassoort die ook perfect samengaat met jam en marmelade. Het resultaat van de combinatie met pure chocolade zal je verbazen.

zo combineer je parmigiano reggiano en chocolade

​Parmigiano Reggiano en Chocolade

Parmezaanse pralines zijn een zeer snel en indrukwekkend recept om te maken: snijd de Parmezaanse kaas in stukjes en dompel ze met een tandenstoker in pure chocolade die au bain-marie is gesmolten. Een paar minuten laten afkoelen op een vel bakpapier, zijn deze heerlijke bonbons klaar om geserveerd te worden (eventueel vergezeld van een glaasje Prosecco), verfraaid met een beetje Chocoviar-korrels!

Combinatie van roomkaas en chocolade

​Roomkaas en Chocolade

Als de combinatie van chocolade en kaas je nog niet heeft overtuigd, probeer dan eens te denken aan de klassieke ricotta en chocoladetaart, of zelfs het recept voor witte chocolade cheesecake. Om deze gastronomische combinatie te proberen, raden we aan om te beginnen met een van de eenvoudigste hartige recepten met chocolade: room met chocoladesmeerkaas!​

Hoe maak je dit recept:
- klop smeerkaas met boter en poedersuiker stijf
- smelt pure chocolade au bain-marie
- voeg twee theelepels bittere cacao verdund in heel weinig kokend water toe.
Na het combineren van alle ingrediënten krijg je een echt heerlijke crème, te gebruiken om je cupcakes te garneren of zoete broodjes te vullen.

Chocolade en rode wijn
Als het gaat om het combineren van chocolade met wijn, wordt aangenomen dat de keuze altijd pure chocolade is. Lange tijd werd gesteld dat de enige drank die met pure chocolade geconsumeerd mag worden water was. Tegenwoordig heeft niemand iets tegen het idee van bijzondere combinaties en nog minder tegen de kwaliteit hiervan. Afgezien van de veel omstreden pure chocolade zijn er vele soorten chocolade en mogelijke combinaties voor zeer interessante sensorische experimenten.
rode wijn en witte chocolade met gezouten noten, merlot en witte chocolade

​Rode wijn en witte chocolade met gezouten noten

Een bijzondere combinatie, maar niet minder lekker. Deze rode wijnen gaan super samen met een witte chocolade met gezouten noten.
Wijnsoorten: Lambrusco, Merlot, Pinot Nero

rode wijn en cremino chocolade, montepulciano d'abruzzo en chocolade

​Rode wijn en Cremino chocolade

Hou je van een Montepulciano d'Abruzzo en hou je van de zachte structuur van Cremino chocolade, dan is dit de perfect combinatie voor je. Deze wijn past overigens ook perfect bij een pure chocolade van minimaal 60% cacao.

Wijnsoorten: Montepulciano d'Abruzzo

combinatie van rode wijn en gianduja chocolade, barolo en gianduja chocolade

​Rode wijn en Gianduiotto chocolade

De heerlijke, zachte structuur van de Gianduiotto chocolades geeft een perfect combi met een aantal rode wijnen, waaronder een Barolo. Probeer deze wijnen ook eens met een pure chocolade van minimaal 60% cacao.

Wijnsoorten: Barbaresco, Barbera d'Asti, Barolo

rode wijn en melkchocolade, chianti wijn en melkchocolade

​Rode wijn en melkchocolade

Combineer deze rode wijnen eens met een praline in een mix van witte en melkchocolade (met een hele hazelnoot)

Wijnsoorten: Chianti, Dolcetto, Grignolino

rode wijn en pure chocolade; amarone en pure chocolade

​Rode wijn en pure chocolade

De wat zwaardere rode wijnen combineer je altijd met pure chocolade, liefst van 70% cacao of meer.

Wijnsoorten: Amarone, Cabernet Sauvignon

Chocolade en witte wijn
witte wijn en witte chocolade; pinot grigio en witte chocolade, verdicchio en witte chocolade

​Witte wijn en witte chocolade met gezouten noten

Veel witte wijnen gaan perfect samen met witte chocolade met gezouten hazelnoten, pistachenoten en amandelen. 

Wijnsoorten: Arneis, Cabernet, Champagne, Chardonnay, Muller Thurgau, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Prosecco, Spumante, Traminer, Verdicchio, Vermentino

witte wijn en gianduja chocolade, sauvignon blanc en gianduja

​Witte wijn en Cremino of Gianduiotto chocolade

Een Sauvignon past fantastisch bij zachte structuur van chocolade als Cremino en Gianduotto.

Wijnsoorten: Sauvignon blanc

witte wijn en pure chocolade, moscato wijn en pure chocolade

​Witte wijn en pure chocolade

Kies je voor een zoete, licht fruitige wijn, dan past een pure chocolade daar perfect bij

Wijnsoorten: Moscato

Chocolade en bier
Om bier en chocolade te proeven en ten volle te genieten van deze ongewone ervaring, zijn er geen vooraf vastgestelde regels, maar moeten twee belangrijke aspecten, zoals temperatuur en formaat, in overweging worden genomen.
Over het algemeen moet bier gekoeld worden gedronken, nooit ingevroren: lichte bieren met een laag alcoholgehalte hebben een temperatuur tussen 6 en 8 graden nodig, terwijl donkere bieren op een hogere temperatuur moeten worden geserveerd. De meeste soorten chocolade daarentegen hebben hun maximale uitdrukkingskracht bij kamertemperatuur, want alleen zo kunnen ze hun kostbare aroma's en geuren vrijgeven.

Wat het formaat betreft, heeft elk bier zijn eigen referentieglas: de hoge flûte met naar boven uitlopende conische vorm voor Pils, de ballon met ronde bodem is perfect voor moutbieren en Strong Ale, terwijl witbieren het aanbevolen om ze in hoge, smalle glazen te serveren.
Om chocolade en bier te combineren, kan het formaat van de chocolade naar believen worden gekozen, maar ons advies is om blokjes of vierkanten te kiezen, perfect om in één hap van te genieten.
bier en pure chocolade

​Bier en pure chocolade

Pure chocolade, vooral die met hoge cacaopercentages zoals de Cioccolatini blend 85%, moet zeker vergezeld gaan van een volmondig en gestructureerd bier zoals een Stout.

Kies je daarentegen voor pure chocolade met een percentage van minder dan 70%, dan kan je altijd kiezen voor volle bieren, maar met een zachtere en zoetere smaak, zoals een Brown Ale met een zoetere en meer gekaramelliseerde smaak of kies voor een lang gerijpte Old Ale.

bier en melkchocolade

​Bier en melkchocolade

Voor de juiste match tussen melkchocolade en bier is het raadzaam om aan de contrasten te werken: melkchocolade heeft een bijzondere zoetheid die niet alleen wordt gegeven door de suiker maar ook door de zachte en ronde sensatie van de melk, daarom kan het combineren van een even zoet bier een beetje plakkerig worden in de mond. Kies daarom beter voor een licht bittere en licht sprankelende Pils, ideaal om de mond te reinigen, terwijl de meer avontuurlijke kan kiezen voor een Pale Ale met fruitige en kruidige tonen.

bier en witte chocolade

​Bier en witte chocolade

De combinatie van bier en witte chocolade is misschien wel een van de moeilijkste vanwege de uitgesproken zoetheid van witte chocolade. Voor een meer harmonieus resultaat in de mond kan je kiezen voor een even zoet als suikerachtig bier zoals een Strong Ale of een Lager, of je kan tegen de trend ingaan en een uitgesproken bitter en gestructureerd bier combineren zoals een Barley Wine of een Porter, geproduceerd met geroosterde granen.

Chocolade en fruit
Degenen die gewend zijn om te experimenteren, zullen ongetwijfeld al enkele combinaties van chocolade en fruit hebben geprobeerd, maar hier vind je enkele voorstellen die zelfs de meest fijnproevers kunnen verrassen, ontworpen om gasten te verrassen met een ongewoon diner!
chocolade en citrusvruchten

​Chocolade en citrusvruchten
De combinatie van citroen en chocolade is zeker één van de meest merkwaardige, want het omhult het gehemelte in een mix van contrasten: in de chocoladetruffel Agli Agrumi wordt de zure en scherpe smaak van citrusvruchten verzacht door de zoetheid van witte chocolade. De avonturiers daarentegen kunnen een crème van citroen en witte chocolade bereiden: het resultaat zal verrassend zijn! Maar ook de combinatie van citroen met pure chocolade is een perfecte.

chocolade en peren

​Chocolade en peren

De hoofdrolspeler van veel desserts, de combinatie van chocolade en peren is een geweldige klassieker die nooit ophoudt te verbazen: de zoetheid van peren zorgt voor een heerlijk contrast met de bittere nasmaak van pure chocolade, terwijl wie de suikerachtige tonen van fruit wil accentueren kan kiezen voor witte chocolade.

chocolade en sinaasappel

​Chocolade en sinaasappel

Wie heeft er nog nooit een gekonfijte sinaasappelschil omhuld met chocolade geproefd? Het is een van de meest iconische combinaties van de kerstperiode, maar leent zich voor vele andere interpretaties. Als koekjes met sinaasappelgeur omhuld met een dun laagje pure chocolade ideaal zijn voor het ontbijt, kan een zachte chocolademousse met sinaasappel een fris en zeer geurig dessert worden. 

Theesoorten en eten
Een gebruik sinds eeuwen in China en Japan, maar ook steeds meer Nederlandse restaurants herkennen het belang van tea pairing; het combineren van thee en eten. Zoals wijn dat doet, kan ook thee in combinatie met een gerecht de smaak versterken en nog mooier en rijker maken. De perfecte combinatie zorgt ervoor dat zowel het gerecht als de thee nog beter tot hun recht komen. Zo wordt bijvoorbeeld de smaak van witte vis versterkt wanneer daarbij een witte thee wordt geserveerd.
Door de grote variëteit aan soorten en smaken thee is er bij elk type gerecht een perfect passende thee te vinden, waarvoor we hieronder een leidraad geven voor de diverse mogelijkheden.
groene thee en eten

​Groene thee en eten

Groene thee is heerlijk bij lichtere gerechten, salades en vis. Sushi gaat bijvoorbeeld altijd goed samen met groente en verse Japanse groene thee. Kies theesoorten met een sterkere umami-smaak voor visgerechten, sterkere rokerige groene theesoorten zoals Gunpowder voor kipgerechten en lichtere theesoorten in de pan, zoals Dragon Well voor salades.

Maaltijden: lichte gerechten, salades, vis, sushi, lichte kipgerechten, vegetarische gerechten, milde groene curry's
Voedsel: bacon, ansjovis, artisjok, tomaten, ananas, appel, rum, lemongrass

zwarte thee en eten

​Zwarte thee en eten

​Kies sterke zwarte theesoorten voor stevige maaltijden. Ze hebben een lichte wrangheid en een diepe en vaak moutige smaak. Assam is een goed voorbeeld. Combineer het met een uitgebreid ontbijt zoals gebakken eieren en worstjes, pittig eten en vleespasta.
Maaltijden: stevige maaltijden, gebakken eieren en worstjes, pittig eten, pasta met vlees, gebraden rundvlees, lamsvlees, wild, lasagne
Voedsel: zoete aardappel, aubergine, courgette, pompoen, aardbeien, peer, banaan

witte thee en eten

​Witte thee en eten

Witte thee is vaak erg delicaat. Hij past goed bij lichtere, minder zoete desserts en lichtere gerechten zoals salades of licht gekruide vis.
Maaltijden: lichte minder zoete desserts, salades, licht gekruide vis, witte vis, kaasplankje met milde kazen
Voedsel: fruit, milde kazen

fruitthee en eten

​Fruitthee en eten

Fruitthee past perfect bij zoete gerechten, zoals desserts, cakes en chocolade. Maar ook muntthee is een perfecte afsluiter van het diner.
Maaltijden: zoete gerechten, desserts, cake, chocolades
Voedsel: pure chocolade

darjeeling thee en eten

​Darjeeling thee en eten

Als het gaat om combinaties van Darjeeling-thee, zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd dankzij de reikwijdte die deze theecategorie biedt - van de eerste pluk Darjeeling-thee in de lente tot de laatste derde pluk in de herfst, met smaken variërend van licht en groen, tot zoet en kruidig. 
Maaltijden: lichte desserts, zuiverproducten, vis, worteltaart, macarons, gerookte vis
Voedsel: zeebaars, schelpdieren, komkommer, vanille, vloerbloesem, (pure) chocolade, vijgen

oolong thee en eten

​Oolong thee en eten

De smaak van Oolong thee kan licht of sterk zijn, afhankelijk van hoe geoxideerd het is. Kies lichtere Oolong theesoorten bij lichter voedsel en sterkere Oolong theesoorten bij rijke maaltijden. Ze zullen echter nooit zo sterk zijn als zwarte thee, dus combineer het niet met vettig voedsel.
Maaltijden: licht voedsel, rijke (niet vette) maaltijden
Voedsel: noten, gedroogd vlees

+31(0)6 14 62 99 91
© 2015-2025. ALL RIGHTS RESERVED - CiaoHelena
Afbeelding