Fratelli Chiaverini
jam, marmelade en spreads
Onmiskenbaar in smaak, uniek in stijl. Jam uit Florence sinds 1928
Het verhaal begint in 1928 in Florence, waar de broers Chiaverini een klein bedrijfje oprichtten voor de productie van jam en conserven in de wijk Rifredi, destijds een industriegebied aan de rand van Florence. Het fruit werd streng geselecteerd en kwam van lokale boeren. Het werd naar de keukens van het familiebedrijf Vertical Divider
|
gebracht, waar het werd verwerkt tot heerlijke jam. Vervolgens werd het verpakt in kleine houten bakjes en in rieten manden op de fiets naar de winkels in de stad vervoerd. Destijds werd het product per gewicht in vetvrij papier verkocht.
|
De 'Mastello' pot: een icoon dat traditie betekent
In de jaren dertig werd de iconische pot van karton en aluminium gelanceerd. Door zijn uniciteit en extravagantie werd het meteen een ‘must-have’ item op de Florentijnse tafels. Na een paar jaar breidde de handel zich vanuit Florence snel uit, niet alleen in Italië maar ook in het buitenland. Dankzij vertegenwoordigers van de Engelse ambassade slaagden ze erin hun producten over de landsgrenzen heen te brengen. Voor het kleine bedrijfje F.lli Chiaverini brak een periode van groot succes en groei aan. Naarmate de aanwezigheid in Toscaanse winkels toenam dankzij een uitgebreid distributiesysteem, werd het steeds gebruikelijker om Chiaverini-fietsen met hun rieten manden tegen de muren van Florentijnse gebouwen te zien staan. Vertical Divider
|
De groei in de bruisend jaren 60
De traditie werd voortgezet, maar de grote industriële revolutie van de jaren zestig had ook gevolgen voor Chiaverini. Er waren investeringen nodig om op de golf van groei te kunnen meeliften. Op het gebied van de productie werden de potten waarin fruit en suiker werden gekookt vervangen door door de broers zelf ontworpen ketels, die de productie konden verdubbelen en toch de traditie van ‘zelfgemaakte’ producten in stand konden houden.
Op logistiek vlak maakte de fiets plaats voor de Lambretta, die speciaal was uitgerust om thuisbezorging bij de winkels in de stad te verzorgen.
De traditie werd voortgezet, maar de grote industriële revolutie van de jaren zestig had ook gevolgen voor Chiaverini. Er waren investeringen nodig om op de golf van groei te kunnen meeliften. Op het gebied van de productie werden de potten waarin fruit en suiker werden gekookt vervangen door door de broers zelf ontworpen ketels, die de productie konden verdubbelen en toch de traditie van ‘zelfgemaakte’ producten in stand konden houden.
Op logistiek vlak maakte de fiets plaats voor de Lambretta, die speciaal was uitgerust om thuisbezorging bij de winkels in de stad te verzorgen.
Vertical Divider
|
Innovaties in de jaren 80
In de jaren 80 versterkte Chiaverini haar laboratorium om de kwaliteit van de productie in alle fasen te kunnen controleren. Er werden nieuwe recepten ontwikkeld voor nieuwe, steeds veeleisendere consumenten. In 2012 werd aan de rand van Florence een nieuwe, grotere en modernere fabriek gebouwd, hoewel sommige processen nog steeds handmatig verlopen. De geuren en traditie van het bedrijf zijn nog steeds in elke hoek te proeven. Ook vandaag de dag is Chiaverini-jam nog steeds het meest geliefde product in de voorraadkasten van Florence, vooral vanwege de originele en unieke smaken die geen concurrenten op de markt kennen. |